Digitalt fellesskap

Selma, Fredrik, Marte og Herman

Dette var hovedbudskapet fra elevene fra Elvebakken på årets sommeravslutning for rundt 350 skoleledere i Osloskolen. Elevene var invitert for å snakke om det digitale fellesskapet. På godt og på vondt.

- Vi som er unge, er vokst opp med internett. Vi vet hva internett er. Vi vet at det er både bra og dårlige ting på nettet. Vi trenger ikke at dere bruker pekefingeren. Lær oss heller om konsekvensene av det som skjer på nettet. I dag er vi alle redaktører i våre egne liv. Vi publiserer og kommenterer andres publiseringer hver dag, og vi må lære å ta det ansvaret på alvor og lære mer om hvordan vi gjør det, sa Selma som er redaktør for Elvebakkens digitale nettmagasin magasinE.

Fredrik ba alle rektorene om  å laste ned den anonyme appen Jodel og følge med på hva som skjer der for egen skole og nærmiljø. Han viste fremgangsmåten for å kunne rapportere uakseptable meldinger og  oppfordret alle til å være aktive på rapporteringsknappen. Fredrik hadde også laget en film med talen som klassekameraten Majja holdt på Yongstorget  forrige uke under åpningen av aksjonen Rusken på nett. Majja fortalte hvordan hun opplevde å bli mobbet digitalt. Hvordan det setter spor. Selv når det har hatt slutt.

- Vi trenger at dere som er voksne er med oss for å rydde på nettet. Rusken på nett er en dugnad for å bekjempe netthets og hat. Følg med på Jodel og andre sosiale nettsteder og rapporter når du ser noe uakseptabelt. Det er med på å bekjempe netthat og digital mobbing, understreket Fredrik.

Herman fortalte litt om hvordan det er å være YouTuber og hvordan han bruker humor for å svare på negative kommentarer og stygge meldinger. Med over hundre tusen følgere har han mange som mener noe om det han gjør til enhver tid. Med positiv innstilling og godt humør, kommer man langt, smilte Herman.

En strålende fornøyd og engasjert utdanningsdirektør Marte Gerhardsen, som startet i jobben for fire dager siden, var glad for å høre at det elevene fortalte også stemte med medieforskerene som presenterte en undersøkelse om barn og unges mediebruk for skolelederne.