Vant Amandus for beste dokumentar

Vinnere av Amandusprisen for beste dokumentar 2018

ENDELIG MEG SELV er en er en positiv og åpen fortelling om Michael Behrens som har byttet kjønn. Vi møter ham når han skal reise til tanten på Bali, og får være med på refleksjonene rundt hans egen livsreise, hans valg og konsekvenser flettet sammen med forberedelsene til turen.  Juryen roste særlig hvordan filmen viser det komplekse i det enkle - i en personlig, men aldri privat film. Filmskaperne selv sier:

Viktig forbilde

- Grunnen til at vi lagde denne dokumentaren var først og fremst at vi følte at den er viktig. Vi ønsket at den skulle bli sett og ikke minst inspirere andre som er i Michaels situasjon. Det å fremstille Michael med den sikkerheten og roen han har rundt sin egen "reise" i livet, tror vi at gjør han til er forbilde for mange som trenger det.

- Det viktigste vi ville formidle var at det å være transseksuell er noe helt vanlig. Det preger ikke alles hverdag så mye som man kanskje tror, og vi fikk det ganske godt fram med Michael. Når man tenker på ordet «transseksuell» tenker de fleste kanskje på drag eller at det er en umulig og lang prosess. Vi sier ikke at det er en kjempelett prosess, for det er det ikke. Det vi prøvde å få fram var enkelheten i det kompliserte.

Amandusfestivalen betyr mye

- Å være med på Amandusfestivalen for oss har vært en utrolig gøy og spennende opplevelse. Oppholdet på Amandusfestivalen var aldri kjedelig og det var veldig sosialt. Vi fikk møte andre filmengasjerte og ble kjent med utrolig mange flinke filmskapere.

- Å vinne for oss var på en måte uforventet. Vi hadde ganske tøff konkurranse, og det var spesielt en film vi trodde kom til å vinne (Kommunemannen). Det øyeblikket vi hørte navnet til Michael i filmbeskrivelsen fra juryen var uforglemmelig og herlig. Vi er utrolig glade og stolte over oss selv. Dette er noe vi alle kommer å huske videre i livet. Se filmen ENDELIG MEG SELV her.

 

Hederlig omtale for filmen HEVN

Maja Frydenberg Skjøthaug og Idun Ellensdatter Seglem fikk hederlig omtale for filmen HEVN. I omtalen sier juryen: I likhet med årets åpningsfilm, Team Hurricane, er dette en innovativt fortalt film om et brennende aktuelt tema. Hvordan definerer vi denne «mac-filmen»? Er det ren gimmik? Nei. Filmen er kan beskrives som en slags one take-screen record, hvor dette beviste grepet aldri kommer i fare for å overskygge det vi blir fortalt, men snarer forsterker det. Gjennom å observere det sosiale, men også private rommet laptopen har blitt, ser vi hvor sårbare våre digitale liv er.

Se filmen HEVN her.