Vant skrivekonkurransen 2019

Sunniva Ryland og Frida Hellen

Hvert år skriver elevene i Vg2 på MKS, KDA og ST kreative tekster knyttet til, men på ingen måte begrenset av fagstoff og tematikk hentet fra opplysningstiden. Lærerne velger et bidrag fra hver av de 10 klassene som så blir vurdert av en jury som er satt sammen av elever fra Vg3 og lærere. Her er vinnerne:

1. "Mørkelys" av Sunniva Ryland, 2MKSB

Teksten sammenstiller verdens tilblivelse med menneskets, og spille hele veien på kontraster: Evigheten mot her og nå, det store i det lille, konflikt og harmoni, og går sømløst fra å være poetisk til å bli politisk. Komposisjonen biter seg selv i halen, og språket er fargerikt, litterært med gode metaforer og alliterasjoner. Tittelen er poetisk og skaper nysgjerrighet.

2.  "En kjærlighetserklæring til det norske folk" av Frida Hellen, 2STB

Teksten tar en stivnet festtaleform inn i vår egen tid med besk ironi og dype sannheter som samtidig er et varsko om å ta vare på det vi har. Den er lett, morsom men med en alvorlig undertone, og viser stor innsikt i hva som rører seg i tiden. Vi slipper ikke unna selv heller, for det er ikke et vakkert Norge vi får se, men et ekte – det er ikke lett å velge ut eksempler, for alle treffer blink!

3.  "Om å finne seg selv" av Ingvild Shrivastava Haugan, 2MKSA

Teksten skaper øyeblikkelig identifikasjon når 54-bussen blir fellesnevner i et konformt liv, der drømmer om å få være unik, finne seg selv kanskje aller tydeligst fremstår som håpløs. Det er gjennomgående lek med klisjeer, og temaet, som også er en klisje, løftes opp og blir stilt i et nytt lys: Er det kanskje bedre å skape seg selv enn å finne seg selv?

De andre finalistene er:

August Myklebost Giæver, 2KDAA
Anna Solberg Wester, 2KDAB
Lisa Marie Bjørge, 2MKSC
Louise Gogstad, 2STA
Nora Helene Hammersteen Borg, 2STC
Andrea Elise Soot, 2STE
Eirik Steen,  2STF

Alle finalistene fikk en liten boksingel, og de tre vinnerne fikk hver sin bokpremie under prisutdelingen på Solli plass.