Programfaget er satt sammen av to universitetsfag, men fagene har svært mange likhetstrekk og anvender i stor grad de samme samfunnsvitenskapelige metodene. Sosiologi betyr læren om samfunnet og læren om sosiale systemer, enten det dreier seg om sosiale relasjoner og fellesskap mellom få, eller om organisasjoner, institusjoner og hele samfunn. Ordet sosialantropologi betyr læren om mennesket i samfunnet og kan beskrives som det sammenlignende studiet av kultur og samfunn. Faget utvikler evnen til å forstå enkeltmenneskers handlinger i sammenheng med samfunnet du er en del av. Hva kan være årsaker til høyreekstremisme eller annen kriminalitet? Hva kan forklare sosial ulikhet og fordeling av makt og goder? Hva er likheter og forskjeller mellom kulturer, og hva kan vi lære av det? Du får innføring i hvordan forske på mennesker og samfunn, lærer om ulike teorier og perspektiver og lærer å selv bli i stand til å utføre egen forskning.
Sosiologi & sosialantropologi er et engasjerende fag. For eksempel bruker du dine egne livserfaringer for å kaste lys over problemstillingene som blir tatt opp i timene. Elever og lærer analyserer sammen de sosiale prosessene vi alle er en del av. Liker du å diskutere og drøfte utfordringer knyttet til sosiale relasjoner? Er du nysgjerrig og ønsker å lære deg verktøy for å kunne utforske og finne svar? Da er dette faget midt i blinken for deg. Metodene dere lærer og verktøyene dere får er også svært nyttige for videre studier, uavhengig av fag.
Vi drar på flere ulike ekskursjoner i løpet av året, eksempelvis til museer og universitet for å møte forskere, til SSB for å lære mer om metode og statistikk, til FN-sambandet for å lære mer om emner som bærekraftig utvikling og global ulikhet og mye mer. Dere skal også gjennomføre eget forskningsprosjekt. Vi deltar ofte i forskningskonkurranser som Holbergprisen i skolen.